dijous, 5 de març del 2009

¿Locura e incoherencia?

El pasado domingo se celebraron las elecciones democráticas autonómicas de Euskadi y Galicia. En las vascas, puede ser que estemos ante un momento histórico porque, en caso que el PSE y el PP pacten, sería la primera vez en 30 años de democracia que el PNV no estaria en el gobierno. Esta situación ha provocado la crispación de los dirigentes del PNV, provocando que digan perlas tales como que un pacto PSE-PP sería un "golpe institucional".

Los resultados de las elecciones muestran claramente que el PSE estará en el gobierno (24 escaños), aunque necesitará pactar con otro partido: o PNV (30 escaños) o PP (13 escaños).
A través de las declaraciones del candidato socialista, todo parece indicar que el nuevo gobierno vasco estará formado por miembros del PSE-EE y del PP. Esta opción, des de mi punto de vista, es una locura, una incoherencia, ya que su ideologia es opuesta (centro-izquierda y derecha) y, además, si observamos la situación política en Madrid, con continuos ataques entre socialistas y conservadores, todo parece indicar que el gobierno no duraría mucho o habría continuos conflictos entre los dirigentes. Sin embargo es necesario contextualizar esta victoria electoral, ya que estos dos partidos en Euskadi reciben la etiqueta de no-nacionalistas i, además, ambos partidos son víctimas de la violencia etarra, contra la cual luchan para que deje la violencia.

La otra opción sería un pacto entre PSE-EE y PNV, pero no parece muy viable ya que los políticos nacionalistas vascos no han digerido demasiado bien la derrota electoral; a pesar de ser el partido más votado ven que la decisión de formar parte del gobierno no depende de ellos. A parte, se trata de dos partidos con una idea de nación completamente opuesta y, además, en caso de formar parte del mismo gobierno sería dificil decidir sobre todos los aspectos ya que ninguno de los dos daría el brazo a torcer.
Una vez analizadas las dos opciones me cuestiono si la única opción que hay es el pacto PSE-PP, ya que resulta, si más no, una excepción que en el mapa político actual los dos principales partidos esten dispuestos a pactar para gobernar una comunidad autónoma como Euskadi. ¿Y, en caso que pactarán, cuál sería el futuro de ese gobierno?
Solo lo podremos saber en caso de que pacten, cosa que, de paso, ofrecería una clase de educación a los miembros del PSOE y del mismo PP: se puede pactar dejando de lado la ideología para poder lograr lo mejor para el pueblo, que es quien los elige como representantes.

3 comentaris:

  1. Ei Mariona sóc l'Adrià de la classe!
    Està bé el que dius, però vigila amb detalls com aquest: "ambos partidos (PSOE i PP) son víctimas de la violencia etarra, contra la cual luchan para que deje la violencia."
    TOT I TOTS som víctimes de la violència terrorista de qualsevol tipus (d'ETA en aquest cas), començant per la democràcia malalta de la qual fem bandera. No és MAI justificable la violència de cap estil, però també s'ha d'apuntar que des del Govern Central s'han agafat sempre vies errònies per a solucionar tot aquest "percal" que ja fa tant que dura.
    Anims amb el blog!

    ResponElimina
  2. M'he deixat coses jeje, a més així dono vidilla a aquest blog!
    A veure no crec que sigui lícit parlar de "derrota electoral" del PNV o PNB, doncs al cap i a la fi qui ha obtingut el màxim de vots, qui ha obtingut més suport popular, ha estat el PNB amb Ibarretxe de Lehendakari. Una altra cosa seria que el PSOE tingui, per una qüestió o per una altra, la potestat de decidir sobre el futur del País Basc.
    I per últim l'últim paràgraf dona molt de sí! Tal com he comentat, el PNB va ser el partit més votat per la població basca l'1 de març. Llavors com podem dir que un pacte PSOE-PP amb l'objectiu de desbancar els nacionalistes del poder a Euskadi, és una aliança que busca el millor pel poble? No podem barrejar tant bruscament les necessitats que reflexen unes autonòmiques amb les reflectides per unes generals. Al cap i a la fi, qui sigui Lehendakari o qui deixi de ser-ho és una qüestió que afectarà, sobretot, a tots els bascos i basques; per la qual cosa no és més legítim (ara que estem tot el dia parlant de legitmitat) que s'observin les necessitats del poble basc per sobre de les necessitats de la resta d'espanyols, sempre que parlem del govern d'aquesta nació?
    Això és tot ;) fins demà!

    ResponElimina
  3. La de les eleccions basques és una situació molt però que molt complicada. El PNV és el que ha guanyat les eleccions i per tant és el que està més legitimat per a governar però amb la baixada d'EA i EBB no té suficents escons com per formar una coalició de govern i això possibilita un dificilíssim però no impossible acord PSE-PSE, aquí hi ha el gran problema perquè el PSOE hi surt perdent faci el que faci, si el PSE pacta amb el PP el PSOE ja se'n pot anar oblidant de tenir el suport del PNV al parlament espanyol i a sobre tampoc és que les posicions entre PSOE i CIU estiguin gaire properes(però això ja és un altre cantar) i per tant el govern del PSOE encara es debilitaria més, alhora si pacta amb el PP és cert que guanyaria molt de poder a Euskadi però s'ha de recordar que van lligats de la mà del PP i els de Génova em sembla que si també pujessin al poder a Euskadi s'ho prendrien com una gran victòria i també debilitaria fins un cert punt el PSOE ja que llavors el PP governaria tant a Galícia com al País Basc. Aquest segon argument de que faci el que faci el PSOE hi sortirà perdent està agafat una mica en pinçes però si t'ho mires des de la perspectiva de assoliment de poder el PP cada cop estaria equilibrant cada cop més el color polític de les ccaa amb més poder tant de votants com d'influència sobre Madrid. Aquesta situació a mi m'horripila però bé que hi farem sempre queda l'opció de que el PNV formi govern sol però estariem parlant d'un govern molt dèbil que hauria d'estar pactant sempre amb el PSE i no és que les seves postures congrueixin gaire...
    La situació com ja he dit abans no pinta gaire bé perquè si fas un exercici d'empatia com es prendria la societat catalana si CIU guanyés les eleccions però PSC i PPC pactessin per a formar govern, jo sense cap mena de dubte aniria directe a manifestar-me en contra, a fer cassolades nocturnes o el que fes falta perquè la situació canviés.

    Visca el Barça i fora el PSC!!(i també Visca Catalunya i Espanyol a 2a;)

    ResponElimina