dimarts, 17 de març del 2009

Pena de muerte y cadena perpetua

Debido a la desgraciada muerte de Marta del Castillo, la sociedad española (liderada por los programas matinales de las televisiones) ha empezado una lucha contra mar y marea para que en España exista, almenos, la cadena perpetua, pero tampoco les disgustaría que tuviéramos la pena de muerte. Ante este claro ejemplo de "locura" general una se pregunta en qué tipo de país vive, uno donde nadie quiere gastarse un mísero euro en comprarse la constitución (sí, en la abacus la tiene por 0,90 €) y prefiere desatar la locura.
Para unos padres, ver como de un día para el otro desaparece su hija, menor de edad, la niña de sus ojos, en manos de la ex-pareja de ésta, debe provocar, si más no, una histeria considerable; también puedo entender que estos padres, junto con otros familiares, hayan iniciado una cruzada para que los asesinos de su hija/nieta/sobrina/amiga paguen por sus actos. Ahora bien, sin querer defender a los asesinos, se tiene que contextualizar la situación, porque no creo que estos chicos (porque excepto uno de 40, los otros son chicos de 19 años) hayan premeditado sus actos, es más, supongo que todo se debió a una discusión con la chica; tienen que pagar por sus actos pero ustedes creen que un chico de 19 años merece pasar toda su vida en la cárcel? Des de mi punto de vista no, aunque puede que este chico lo hicera a consciencia.
Además, y aquí llega el tema complicado, para introducir la cadena perpetua (y la pena de muerte) se tendría que modificar el código penal, hasta aquí ningun problema. Pero el problema es que la Constitución Española de 1978, en su artículo 15, dice, textualmente: "Todos los ciudadanos tienen derecho a la vida i a la integridad física y moral, sin que, en ningún caso, nadie pueda ser sometido a tortura ni penas o tratos inhumanos o degradantes. Resta abolida la pena de muerte, excepto de lo que puedan disponer las leyes penales militares en tiempo de guerra"; una vez visto el artículo, se deduce que para introducir la pena de muerte y/o la condena pereptua se tendría que modificar la constitución. Y aquí encontramos el otro problema, que es el siguiente: siguiendo el artículo 87 de la CE la iniciativa legislativa corresponde al Gobierno, al Congreso de los diputados, al Senado; como se ve: la iniciativa popular se ve excluida. A parte, este tema está en el título 1 de la CE, que en caso de ser reformado tiene un procedimiento más complicado (les invito a leer el capítulo 168 de la CE para ser más exactos, ya que es muy largo).

Una vez visto todo esto, y al ver que tanto Zapatero como Rajoy se reunieron con los padres de esta pobre chica me pregunto dos cosas: nadie les ha dicho que aunque presenten 5 millones de firmas no van a cambiar nada? y otra cosa, y esta mas preocupante, si Rajoy y Zapatero se reúnen con ellos quiere significar que no saben de la imposibilidad de la iniciativa popular, lo que significaría que no conocen la Constitución; no quiero pensar mal de nuestros queridos políticos pero me estoy empezando a preocupar, y muy seriamente...

4 comentaris:

  1. És bo veure com podem aprofitar els conceptes de classe per a relacionar-los amb qüestions d'actualitat!
    Bueno torno a passar-me per aquí, espero no fer-me pesat, jeje.
    Primer de tot s'ha de dir que bé, no considero que el fet que Rajoy i Zapatero visitin els pares de la noia signifiqui que aquests dos personatges donen suport a la presentació de "5 milions de firmes" per a la iniciativa legislativa...no li veig la relació, sinó que en aquestes visites simplement s'hi amaga, com darrera de cada acte polític que veiem en el nostre dia a dia, una sobreintenció electoralista que espanta. Però bé, mentre no es deixi en l'oblit famílies com la de Marta del Castillo, crec que tampoc ho hem de criticar molt durament, simplement prendre'ns-ho com un punt més de populisme teatral.
    Pel que fa a les protestes de la població, a la demanda de cadenes perpètues i altres qüestions: aclarar per començar que em considero totalment contrari a la pena de mort, precisament perquè -com diu my best friend aquests dies, la CE- exposa amb claretat en un dels seus títols preliminars el "dret inalienable a la vida". Però ja em mostro més escèptic a rebutjar cadenes perpètues; m'explico. Potser no conec del tot bé el procés de sancions imposades pel penal, però diria que la cadena perpètua és l'eufemisme de "presó de per vida". Donat que jo crec en la proporcionalitat directa entre magnitud del crim i magnitud de la sanció, fent així un càlcul ràpid proposo que l'assassinat (SEMPRE demostrat, no em valen "presuntos asesinos" i coses d'aquestes que es diuen) ha de ser igual a pena de presó de per vida. Privar de la vida algú ha de comportar, com a càstig, que et privin d'una vida normal a tu. Òstia, però compte! No hem de caure en la temptació d'adoptar la "civilitzada" Ley del Talión, que és vigent per exemple a Iran (de fet en tenim un cas actual: http://www.mercosurnoticias.com/index.php?option=com_content&task=view&id=20049&Itemid=204)

    El que vull fer entendre (comprenc que el discurs m'ha quedat força desordenat, però és l'hora de dinar i penso amb els budells) és que lluny d'agafar-nos el "ojo por ojo, diente por diente", no hem d'oblidar que un dels principis de la justícia ha de ser la proporcionalitat entre actes i conseqüències...no és així?

    Vinga una abraçada i força amb el blog!

    ResponElimina
  2. La societat espanyola no esta preparada per la pena de mort. L'herència espanyola al món així ho demostra. Només hem de mirar les dues ameriques, la America conquerida per els anglosaxons i l'altre, totalment oposada, conquerida per espanyols i portuguesos. Espanya és un país democraticament jove i les grans reformes constitucionals arribarà quan hi haguin cada cop menys generacions amants dels sistemes dictatorials del passat.

    En temes de justicia sempre hi ha gent innocent condemnada, seriem capaços de condemnar a un innocent a mort?

    ResponElimina
  3. Molt interessant Mariona, però no estic d'acord amb la conclusió final: em sembla obvi que ni Zapatero ni Rajoy creuen que es podria canviar així la constitució, i tampoc crec que hi estiguessin d'acord. Si aquests dos polítics es van reunir amb els pares de la noia no va ser per donar-los suport en les seves reivindicacions, sinó que per donar-los suport moral, tot posant-se una capa més de maquillatge electoral.

    ResponElimina